OTVOREN 16. MEĐUNARODNI FESTIVAL POEZIJE ZA DJECU I MLADE

Uručenjem plakete „Radoslavnica“ Borisu Đoremu iz Istočnog Sarajeva književnica Dara Sekulić otvorila 16. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade

Svečanom akademijom 12. decembra, 2017, u Istočnom Sarajevu otvoren je 16. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade „Ala je lep ovaj svet-J.J.Zmaj“. Tom prilikom najboljem mladom pjesniku konkursa festivala u kategoriji do 30 godina Borisu Đoremu iz Istočnog Sarajeva, predsjednica žirija festivala književnica Dara Sekulić uručila je plaketu „Radoslavnica“, koja se dodjeljuje u znak sjećanja na pjesnika Radoslava Samardžiju. Ovim je zvanično otvoren festival.
Ova jedinstvena književna manifestacija za djecu na prostorima Republike Srpske, održava se po šesnaesti put u Istočnom dijelu Republike Srpske, sa ciljem da generacija značajnih i ostvarenih pjesnika za djecu iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore i mladi pjesnici kojima tek predstoji umjetničko potvrđivanje, kao i pobjednici konkursa, učestvuju zajedno na festivalu slaveći pisanu riječ i književnost za djecu. Svojim konceptom i kvalitetom organizacije, kontinuitetom i tradicijom održavanja, postignutim rezultatima i efektima kod djece i mladih, manifestacija prevazilazi sve druge u ovom segmentu stvaralaštva i književnim manifestacijama za djecu. 
Manifestacija je od 2008. godine utemeljila nagradu- Plaketa Blagodarnica,  koja se dodjeljuje za doprinos i razvoj pisane riječi, pjesnicima  za djecu  u  Republici Srpskoj.
Dobitnici ove prestižne nagrade za 2016 godinu su Boro Kapetanović i Jovo Čulić. U ime organizatora festivala Forum teatra, nagrade je na svečanoj akademiji uručio direktor festivala Vitomir Mitrić.

Festival nosi sibmoličan naziv „Ala je lep ovaj svet“ sa snažnom porukom da njegujemo prave i iskrene vrijednosti, čemu nas uči i pisana riječ za djecu.

Na svečanoj akademiji su nastupili: Dara Sekulić, Tode Nikoletić, Violeta Jović, Mirko Vuković, Miroslav Kokošar, Jovo Čulić, Boro Kapetanović, Nedeljko Zelenović, i mladi pjesnik Boris Đorem. Djeca osnovnih škola „Sveti Sava“ i „Petar Petrović NJegoš“ iz Istočnog Sarajeva uživala su u stihovima koje su govorili pjesnici.
Kantautor Branimir Rosić obogatio je program muzičko-scenskim izvođenjem pjesama posvijećenih Čika Jovi Zmaju.


U okviru festivala biće organizovani programi: Radionica poezije „Đulići“, Riznica za Zmaja, Promocija nove knjige Mirka Vikovića, Promocija multimedijalne publikacije „Pesme za decu, Jova Jovanović-Zmaj“ i program Pjesme nagrađenih. 

Drugog dana festivala je program „Pjesme nagrađenih“, koje je i ove godine ocjenjivala  pjesnikinja Dara Sekulić i odabrala najuspješnije radove. U okviru ovog programa će biti proglašenje pobjednika konkursa „16. međunarodnog festivala poezije za djecu i mlade“, učešće nagrađenih sa 15 festivala Anje Spasić iz Vitine, Luke Stojkovića  iz Kosovske Kamenice, Katarine Cacanović iz Bijeljine, Gorane Đokić,Marije Petrović i Ivane Miličević iz Lopara,  čitanje nagrađenih pjesama, učešće pjesnika i  uručenje diploma i nagrada, a nakon toga promocija nove knjige Mirka Vukovića „Svečeva grožđica bebećeg lica“, koja će biti organizovana u Omladinskom pravoslavnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Posljednjeg dana festivala u Dječijem odjeljenju Matične biblioteke Istočno Sarajevo književnica Dara Sekulić održaće radionicu poezije „Đulići“, koja je posvjećena najznačajnijoj Zmajevoj zbirci pjesama, a nakon toga Aleksandra Mitrić – Štifanić će  predstaviti interaktivnu multimedijalnu publikaciju „Pesme za decu J.J.Zmaj“.
U okviru izdavačke djelatnosti festivala planirano je izdavanje audio knjige nagrađenih mladih pjesnika konkursa 15. i 16. festivala poezije pod nazivom „Svijet djetinjstva“.
Generalni pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulutre Republike Srpske. Generalni medijski pokrovitelj je Radio televizija Republike Srpske.  Medijski pokrovitelji su Novinska agencija Srna, BN TV , ELTA TV, internet portal Sarajevo-RS, Trebević info portal,“Palelive“, „Princip news“, Lukavica on line, Katera i drugi.
Programi će se realizovati uz tehničku podršku Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo. Nagrade za nagrađene obezbjeđuje  D.o o. Turuntaš.

Festival se održava od 12-14. Dec, 2017. godine u Istočnom Sarajevu, u organizaciji Forum teatra.

Share this post
FaceBook  Twitter