СОЮЗ кукольный ФЕСТИВАЛЬ

4. novembra, 2013.godine na Ceremoniji zatvaranja 7. međunarodnog festivala teatra lutaka “Teatarska vrteška”, koji je održan od 31.10-04.11.2013. u Lobnju-Moskovska oblast u Rusiji potpisana je povelja o saradnji, između teatra “Kukli I ljudi” I “Lutfesta” pod nazivom  “Savez kuklenih taatara”.
Potpisivanju  povelje prisustvovali su predstavnici teatara iz Rusije, Italije I Ukrajine I ekspertni savjet: Irina Magkova, kritičar I prevodilac iz Moskve, Elena Točilko, kritičar I sekretar Ruskog centra “UNIMA” iz Moskve I  Pančev Pančo Borisov, dječiji pisac I dramaturg iz Bugarske.

Direktor teatra “Kukli I ljudi” Žana Demihova tom  prilikom  izjavila je: “Saradnja sa Lutfestom otpočela je 2005. Godine, kada je Teatar “Kukli I ljudi” učestvovao na 6. Lutfestu, a 2007. Godine osvojio  Grand Prix “Zlatnu animu” za predstavu “Balda”.

Ova povelja će pomoći proširenju saradnje, kao osnov za razmjenu pozorišnih predstava dva festivala.

Vitomir Mitrić, direktor “Lutfesta”, smatra da će se ovom saradnjom stvoriti I mogućnost realizacije zajedničkih projekata I predstava u Republici Srpskoj I BiH. Ovom prilikom za 15. Lutfest je kao selektor izabrao predstavu ”Kolobok ploskij”, u izvođenju “Nebaljšoj teatra” iz Rusije.

Share this post
FaceBook  Twitter