19. LUT FEST NAGRADE

IZVJEŠTAJ STRUČNOG ŽIRIJA 19. LUT FESTA

 

Žiri ovogodišnjeg  19. Lut festa radio je u sastavu prof.  Bonjo Lungov, reditelj  (Bugarska) - predsjednik ; Živomir Joković, reditelj, Srbija  – član i Mladen Janković, profesor muzike, Republika Srpska – član i jednoglasno donio sljedeće odluke:

 

1.Gran pri skulptura  Zlatna anima za najbolju predstavu: „KAŠTANKA“, Kazalište Virovitica i Lutkarsko kazalište Zadar (Hrvatska)

Obrazloženje:

U predstavu su skladno uklopljene  i objedinjene sve komponente koje treba da ima jedna dobra i značajna predstava. Odlična ideja, poruka, režija, dramaturgija, scenografija, glumačka igra i specifična estetika predstave.

 

2.Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se rediteljima predstave „IGRA VREMENA“, Lutkarskog pozorišta Davida Zuazole (Španija):Marek Chodaczinski-Poljska, Manuel Dias – Portugal,  Chiaf Hsu – Taivan, Toni Rumbau – Španija, Liliana Palacio – Kolumbija, Anurupa Roi – Indija, David Zuazola-Španija

 

Obrazloženje:

Sedam rediteljskih koncepata  i dobar rad sa glumcem rezultirali su interesantnim i tačnim likovima. Reditelji su dobro objedinili sve komponente neophodne za izvođenje ideje predstave.

 

3.Nagrada za najlutkovitiju predstavu Kamena ruka „Henrik Jurkovski“:  „AVANTURE SA KARLSONOM“, Dečje pozorište Subotica (Srbija)

 

Obrazloženje:

Glumci su odlično savladali sistem lutaka. Scenografija je bila u fiunkciji predstave. Svaki glumac je izgradio svoj lik u skladu sa lutkom, što je doprinjelo lutkovnosti predstave.

 

 

 

4.Nagrada za originalnu ideju „Lutkobaz“ Marko Kovačević: DAVID ZUAZOLA za koncept, režiju i vizuelni identitet  u predstavi „IGRA VREMENA“, Lutkarsko pozorište Davida Zuazole (Španija)

 

Obrazloženje:

Za originalnu ideju koja dotiče srce svakog čovjeka. Svi elementi predstave povezani zajedno daju interesantnu i originalnu ideju, na veliko iznenađenje publike. Najrazličitiji sistemi lutke, uz pomoć scenografije i svjetla oživjeli su pred očima gledaoca, kroz profesionalnu animaciju glumca.

 

 

5.Nagrada za najbolju kreaciju lutaka i scenografije: BLAGOVESTA VASILEVAza lutke u predstavi „TRAPAVI ZMAJ“, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, Zrenjanin

 

Obrazloženje:

Scenografija sa elementima dječije igre, jednostavno osmišljena i u potpunosti funkcionalna. Lutke sa izuzetno karakterističnim osobinama i izrazom karaktera, dobrim estetskim riješenjem, uklopljene su u scenografiju.

 

6.Nagrada za  animaciju: ZLATAN ŠKOLJIĆ za ulogu Konjića Kopitića u predstavi „PRODANI SMIJEH“, Omladinska dječija i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BiH)

Obrazloženje:

Sa snažnim osjećajem za humor, glumac je odlično vodio lutku i izgradio lik koji će publika dugo pamtiti.

 

     Nagrada za kolektivnu animaciju lutaka i glumačko ostvarenje: ansambl Državnog lutkarskog pozorišta Sliven (Bugarska) za predstavu „O MALOJ PRINCEZI“

Obrazloženje:

Glumačka igra, pjevanje i ples iskusnih i profesionalnih glumaca dali su najveći doprinos uspješnosti ove predstave.

 

 

      Nagrada za animaciju: SARA LUSTIG za ulogu Psića u predstavi „KAŠTANKA“, Kazalište Virovitica i Lutkarsko kazalište Zadar (Hrvatska)

 

Obrazloženje:

Ova glumica veoma dobro je izgradila  složen lik, igrala na savremen način u skladu sa žanrom predstave, odlično vodila lutku Psića i uspostavila  prisan i emotivan odnos sa lutkom i publikom i doprinjela atmosferi Čehovljeve priče.

 

    

 

7.Nagrada za originalnu muziku: IGOR KARLIĆ  za  muziku u predstavi „KAŠTANKA“ , Kazalište Virovitica i Lutkarsko kazalište Zadar (Hrvatska)

 

Obrazloženje:

Muzika u funkciji atmosfere Čehovljeve priče, potpuno je podržala rediteljsko riješenje.

 

8.Specijalna nagrada žirija: „AVANTURE SA KARLSONOM“, Dečje pozorište Subotica (Srbija) za kompletno osmišljen projekat za djecu

 

Obrazloženje:

Za savremenu i aktuelnu temu, njegovanje klasičnog dramskog teksta za djecu obrazovnog i poučnog karaktera, za režiju, glumu i sve glumce  koju su dali svoj doprinos.

 

 

9. Specijalna nagrada žirija: „PATKICA ŽUTKICA“, Pozorište lutaka Niš (Srbija)za interaktivan odnos glumaca sa publikom

Obrazloženje:

Djeca su aktivno učestvovala u predstavi, čemu je doprinjela dobra glumačka igra.

 

 

 

 

19. Lut fest i ove godine je pokazao visok nivo u organizacionom, produkcionom i programskom konceptu. Selekcija je obuhvatila različite vidove lutkarskih formi iz nekoliko zemalja regiona i Evrope, i time zadovoljila međunarodni karakter festivala.  Izuzetno bogat i kvalitetan prateći program festivala ponudio je brojne radionice, promocije, master klas, i omogućio učesnicima festivala da razmjene mišljenja i iskustva.

 

Prof.  Bonjo Lungov,

reditelj  (Bugarska) − predsjednik

____________________________

Živomir Joković,

reditelj (Srbija)  – član

____________________________

Mladen Janković, profesor muzike (Republika Srpska, BiH) – član

____________________________

 

           

 

 

 

 

 

IZVJEŠTAJ  ŽIRIJA NOVINARA I KRITIKE 19. LUT FESTA

 

 

Žiri novinara i kritike kojim je predsjedavao Ognjen Begović, novinar Agencije Srna (Republika Srpska, BiH) i članovi Vesna Maksimović, menadžer u kulturi-producent (Republika Srpska, BiH)  i Sofija Bulanova, glumica (Estonija) donio je sljedeće odluke:

 

 

 

1.Nagrada „Magija lutkarstva“ Radoslav Lazić:  „IGRA VREMENA“, Lutkarsko pozorište Davida Zuazole (Španija)

 

Obrazloženje:

E, to je magija lutkarstva!

 

 

2. Nagrada „Poetika lutkarskog izraza“ - Vojislav Vojo Vujanović: „KAŠTANKA“, Kazalište Virovitica i Lutkarsko kazalište Zadar (Hrvatska)

 

 

Obrazloženje:

Jezik kojim predstava govori je metafora i parabola koje ukazuju na povezanost čovjeka sa lutkom. Poetika lutkarskog izraza u predstavi „Kaštanka“ daje smisao scenskoj akciji i otkriva psihološka stanja junaka koje publika doživljava i podržava u borbi s protivnikom.

 

 

 

 

 

 

Ognjen Begović,

novinar  (Republika Srpska, BiH) − predsjednik

____________________________

Sofija Bulanova,

glumica  (Estonija)  – član

____________________________

Vesna Maksimović, menadžer u kulturi-producent (Republika Srpska, BiH) – član

____________________________

 

 

Savjet 19. Lut festa donio je odluku da se ove godine dodijele dvije specijalne plakete festivala za:

 

Pozorište lutaka Mostar (BiH) za 65 godina rada

 

Pozorište lutaka Niš (Srbija) za 60 godina rada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dana, 18. maja 2018.godine u Istočnom Sarajevu

 

Share this post
FaceBook  Twitter