NAGRADE 18. LUT FESTA

IZVJEŠTAJ ŽIRIJA 18. LUT FESTA

 

Žiri ovogodišnjeg  18. Lut festa radio je u sastavu Prof.  Bonjo Lungov, reditelj  (Bugarska) - predsjednik ; Prof. dr Nataša Glišić, teatrolog (Republika Srpska, BiH)  – član i Mr Peđa Hart, muzikolog i kompozitor (Republika Srpska, BiH) – član i jednoglasno donio sledeće odluke:

 

1.Gran pri skulptura  Zlatna anima „Radoslav Lazić“ za najbolju predstavu: „Ivica i Marica“, Dečjeg pozorišta Subotica (Srbija)

Obrazloženje:

U predstavu su skladno uklopljene  i objedinjene sve komponente koje treba da ima jedna dobra i značajna predstave. Precizna ideja, poruka, režija, dramaturgija, scenografija, glumačka igra i specifična estetika predstave. Ova predstava je ostvarila najbolju interakciju sa publikom. 

 

2.Nagrada za najbolju režiju: TODORU VALOVU za predstavu „Ivica i Marica“ Dečjeg pozorišta Subotica (Srbija)

Obrazloženje:

Interesantan i maštovit rediteljski koncept i dobar rad sa glumcima rezultovao je interesantnim i tačnim likovima. Režiser je dobro objedinio sve komponente neophodne za izvođenje svoje ideje. 

 

3.Nagrada za najlutkovitiju predstavu Kamena ruka „Henrik Jurkovski“:  Pozorište TUULEVSKI“ (Estonija) za predstavu „Crvenkapa“.

Obrazloženje:

Svi segmenti predstave „Crvenkapa“  izgrađeni su na principu čistog lutkarskog izraza. Glumice su precizno vodile lutke, a lutke su zapravo nosioci radnje.  Slavenski folklor i estetika u izradi lutaka i scenografije učinili su ovu predstavu toplom i ugodnom oku publike.

 

4.Nagrada za originalnu ideju „Lutkobaz“ Marko Kovačević:  PETERU KUSU za koncept, režiju i muziku u predstavi „Luda šuma“  Zavoda federacije LJubljana i Gledališča „Glej“ (Slovenija).

 

Obrazloženje:

Predstava „Luda šuma“ je spoj fantastične scenografije, originalne muzike i improvizovanih lutki izgrađenih od prirodnih materijala šumskog dekora. Svi ti elementi povezani zajedno daju interesantnu i originalnu ideju zvučnog šumskog pozorišta.

 

5.Nagrada „Magija lutkarstva“ Radoslav Lazić: predstavi „Luda šuma“ Zavoda federacije LJubljana i Gledališča „Glej“ (Slovenija).

Obrazloženje:

„Luda šuma“ je pravi primer mitskih ritualnih obreda kroz smenu godišnjih doba koju pratimo u priči o ježu i njegovom prijatelju medi i kako lutkarstvo, vođeno maštom autora i animatora, svojom čarobnom moći može da pretvori muziku u lutku. E, to je magija lutkarstva!

 

6.Nagrada za najbolju kolektivnu pozorišnu igru: Glumcima Pozorišta lutaka Niš za predstavu „Olovni vojnik i balerina“ (Srbija)

Obrazloženje:

Glumačka igra i improvizacija iskusnih i profesionalnih glumaca dali su najveći doprinos uspešnosti ove predstave.

 

7.Nagrada za estetsko i tehničko rešenje lutaka: FILIPU JEVTIĆU za lutke iz predstave „Bubamarac“ Pozorišta lutaka „Pinokio“ Beograd (Srbija)

Obrazloženje:

Detaljno, filigranski precizno i u funkciji predstave, lutke su estetski i tehnički veoma dobro osmišljene.

 

8.Nagrada za  animaciju dodeljuje se MLADENU MILOJKOVIĆU za ulogu Grbe u predstavi „Olovni vojnik i balerina“ Pozorišta lutaka iz Niša (Srbija).

Obrazloženje:

Sa snažnim osjećajem za humor, glumac je odlično vodio marionetu i izgradio lik koji će publika dugo pamtiti.

 

Nagrada za animaciju dodeljuje se  IGORU  VIDAČKOVIĆU za ulogu Princa u predstavi „Princ iz moje ulice“ Pozorišta lutaka Mostar (BiH).

Obrazloženje:

Ovaj mladi glumac veoma dobro je izgradio  lik, igrao na savremen način u skladu sa žanrom predstave, odlično vodio lutku Princa i uspostavio prisan i emotivan odnos sa lutkom i publikom.

 

Nagrada za animaciju dodeljuje se  JASMINI PRALIJI za nekoliko uloga,  u predstavi „Ivica i Marica„ Dečjeg pozorišta Subotica (Srbija).

Obrazloženje:

Glumica je nekoliko likova odigrala veoma interesantno i zanimljivo, profesionalno je vladala lutkama, i pokazala odličan scenski pokret i interakciju sa publikom.

 

9.Nagrada za najbolju scenografiju: predstavi „Luda šuma“ Zavoda federacije LJubljana i Gledališča „Glej“ (Slovenija).

 

Obrazloženje:

Funkcionalna senografija i lutke za predstavu su veoma maštovito osmišnjeni i izrađeni s velikom preciznošću. Scenografija je oplemenila predstavu i pomogla glumačku igru.

 

10.Nagrada za originalnu muziku: PETERU KUSU  za  muziku u predstavi „Luda šuma“  Zavoda federacije Ljubljana i Gledališča „Glej“ (Slovenija).

Obrazloženje:

Instrumenti i muzika koju proizvode su u funkciji predstave, lutaka i scenografije. Muzika je komponovana za izgrađene instrumente koji su plod bliske saradnje scenografa i kompozitora.

 

11.Specijalna nagrada žirija NEDŽADU MAKSUMIĆU za kompletno osmišljen projekat za predstavu „Princ iz moje ulice“  Pozorišta lutaka iz Mostara (BiH).

Obrazloženje:

Za savremenu i aktuelnu temu, njegovanje domaćeg dramskog teksta za djecu obrazovnog i poučnog karatera, za režiju, glumu i sve glumce  koju su dali svoj doprinos.

 

12.Specijalna nagrada žirija za spoj glumačke igre i multimedije.

Za ekipu predstave „Pustolovine Boleta Komete“, „Nevid teatra“ i Gradskog pozorišta „Jazavac“ iz Banje Luke (Republika Srpska, BiH).

Obrazloženje:

Projekat nudi savremeno vizuelno rešenje zasnovano na estetici kompjuterskih igrica, djeci veoma zanimljivo i privlačno. Interaktivan odnos glumice sa publikom, spoj projektovanih animacija na platnu i žive glumačke igre, učinilo je ovu predstavu fantstičnom i prijemčivom.

 

13.Nagrada za njegovanje teatra za najmlađe gledaoce: Pozorištu „Toša Jovanović“ Zrenjanin (Srbija) za predstavu „Zvezda lutalica“.

Nagrada za njegovanje teatra za najmlađe gledaoce: Lutkarskom kazalištu Mostar  (BiH) za predstavu „Bajka o sreći“ .

 

Obrazloženje:

Razvijanje i njegovanje pozorišne umjetnosti za djecu najmlađeg uzrasta kroz jednostavne i edukativne sadržaje.

 

 

 

 

Slavljenički 18. Lut fest, u godini svog punoljetstva, pokazao je zrelost u organizacionom, produkcionom i programskom konceptu. Selekcija je obuhvatila različite vidove lutkarskih formi iz nekoliko zemalja regiona i Evrope, i time zadovoljila međunarodni karakter festivala.  Izuzetno bogat i kvalitetan prateći program festivala ponudio je brojne radionice, promocije knjiga, master klas, i omogućio učesnicima festivala da razmjene mišljenja i iskustva.

 

 

 

Prof.  Bonjo Lungov,

reditelj  (Bugarska) − predsednik

____________________________

Prof. dr Nataša Glišić,

teatrolog (Republika Srpska, BiH)  – član

____________________________

Mr Peđa Hart, muzikolog i kompozitor (Republika Srpska, BiH) – član

____________________________

 

           

Dana, 5. oktobra 2017.godine u Istočnom Sarajevu

 

 

 

Izvještaj dječijeg žirija

 

Dječiji žiri, učenici osnovnih škola Istočnog Sarajeva i članovi Forum teatra, na čelu sa koordinatorom Mladenom Jankovićem, profesorom muzike iz Istočnog Sarajeva, Republika Srpska (BiH) donio je odluku da se nagrada za najbolju predstavu po odluci dječijeg žiriji dodijeli predstavi Luda šuma, Zavoda federacija LJubljana i Gledališča Glej, Slovenija.

 

Obrazloženje: Odlična scena. Odlična reakcija publike. Zadivljujuće oponašanje šumskih zvukova, odlična uvježbanost.

 

 

 

Share this post
FaceBook  Twitter