SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA    U saradnji sa Asocijacijom XY i u okviru  UN Women projekta „Standardi i angažman za sprječavanje nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u Bosni i Hercegovini“, koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, Forum teatar, Budi muško klub i Budi žensko savez (BMK&BŽS) Istočno Sarajevo sa članovima Udruženja „Vratite nam osmijeh“  iz Istočnog Sarajeva, povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja organizuju program „Smijeh za zdraviji život“- Veče viceva uz druženje  i prijatnu atmosferu u kafeu Moskva.
    Cilj programa je da se na ovaj način skrene pažnja na značaj mentalnog zdravlja, ukaže na položaj osoba sa posebnim potrebama, ali i da se kod članova BMK&BŽS podigne svijest o tome koliko je važno brinuti o svom i mentalnom zdravlju drugih, sprječavanjem svih oblika nasilja, a prije svega psihološkog nasilja. Ovo nije prvi vid saradnje između BMK&BŽS i članova Udruženja „Vratite nam osmijeh“. Kroz različite radionice posjete Udruženju, pokušavamo da ih na pravi način uključimo u društvo, kako bi oni bili njegovi ravnopravni članovi.
Mladi su danas znatiželjni i žele da znaju zašto,  zbog čega,  kako i kada. I ne ostaju bez odgovora,  uvijek dođu do rješenja,  dok osobe sa poteškoćama u razvoju nisu toliko znatiželjne i stvari prihvataju onakvim kakve jesu, bez istraživanja. NJima se poklanja malo pažnje  i stimulacije,  uvježbani su na mirovanje i poslušnost. Zbog toga je važno djelovati u pravcu da se kod djece i mladih koji zaostaju u psiho-fizičkom  razvoju pokrene interesovanje. Pažljivim vaspitanjem, opservacijom i radom mogu se postići zapaženi rezultati,  koje Udruženje „Vratite nam osmijeh“ ima iza sebe. U skladu sa tim, i večerašnji program ima ideju da stimuliše na smijeh i dobru zabavu, i pokrene znatiželju.


Glumac Forum teatra Ilija Mimić će imati važan zadatak, da uz najsmješnije viceve vrati osmijeh, za zdraviji život i bolje mentalno zdravlje. Na ovaj način, kroz saradnju udruženja, želimo da damo naš doprinos obilježavanju Međunarodnog  dana mentalnog zdravlja, u cilju poboljšanja statusa osoba sa posebnim potrebama u BiH.
    Program „Smijeh za zdraviji život“ biiće održan u utorak 10.10.2017. u 19,15 časova u Kafeu Moskva u Istočnom Sarajevu.

Share this post
FaceBook  Twitter